Βιωματικό club, ελληνική γαστρονομία, γεύση και μαγειρική
τέχνη
Ένα club αφιερωμένο στη γαστρονομία του τόπου μας και ειδικότερα
της κεντρικής και
βόρειας Μακεδονίας, στις παραδοσιακές συνταγές, την
πολυπολιτισμική κουζίνα της και τις
ιδιαίτερες γεύσεις που συνθέτουν το Μακεδονίτικο τραπέζι.
Θα μάθουμε τι σημαίνει σεφαραδίτικη κουζίνα, αρμένικη, ποντιακή,
βαλκανική και πως
αυτές αναγνωρίζονται σήμερα στο τραπέζι μας.
Θα ασχοληθούμε με την έννοια της γευσιγνωσίας και τι σημαίνει
γεύση που αντανακλά την
παράδοση για τον καθένα από εμάς.
Θα ρίξουμε το βλέμμα μας σε παραδοσιακές συνταγές που χάνονται ή
χάθηκαν και θα
προσπαθήσουμε να τις αναβιώσουμε.
Θα περπατήσουμε στα μποστάνια της σχολής και με τα φρέσκα
ζαρζαβατικά που θα
μαζέψουμε θα αναζητήσουμε έμπνευση στην παράδοση για να φτιάξουμε
την δική μας
σύγχρονη συνταγή.
Θα περπατήσουμε στις αγορές της πόλης μας και θα μάθουμε την
ιστορία τους.
Θα μιλήσουμε για την επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης εποχής για
μια στροφή της
γαστρονομίας στην εντοπιότητα την εποχικότητα και την πλήρη
επεξεργασία όλων των
τροφίμων που μπαίνουν στο καλάθι μας.
Θα χρησιμοποιήσουμε το campus και τους λαχανόκηπους για μαγειρική
open air.
Θα ολοκληρώσουμε τις συναντήσεις μας με ένα γεύμα που θα
σκεφτείτε και θα
υλοποιήσετε εσείς μετά από όσα μάθατε.
Στόχος μας στο τέλος των συναντήσεων μας θα είναι να έχετε μια
σφαιρική άποψη για την
γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, την γεύση αλλά και να καταλάβετε
πως η γαστρονομία
δεν είναι μόνον μαγειρική αλλά και πολιτισμός.
- Teacher: Σμαράγδα Ντασιούδη