Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση με τις τεχνικές τόσο της κλασσικής βελτίωσης φυτών όσο και της βιοτεχνολογίας στη δημιουργία, επιλογή και προώθηση για την καλλιέργεια νέων ποικιλιών φυτών αποδοτικότερων και φιλικότερων προς το περιβάλλον. Κατανόηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η βιοτεχνολογία για την αντιμετώπιση προβλημάτων της φυτικής παραγωγής και των παραγόμενων τροφίμων και της ανάγκης αξιολόγησης των επικείμενων κινδύνων και θέσπιση σχετικής νομοθεσίας. Γνώση των πλέον πρόσφατα επιτευγμάτων της βιοτεχνολογίας και των εφαρμογών τους στη γεωργία και στο περιβάλλον.