Στόχος του μαθήματος είναι:  

  • η εξοικείωση με μεθόδους και τεχνικές, τόσο κλασικών όσο και σύγχρονων, που αφορούν τη βελτίωση φυτών για την επιλογή, δημιουργία και προώθηση νέων ποικιλιών που αυξάνουν την απόδοση, συμβάλλουν θετικά στη βιοποικιλότητα και είναι φιλικότερες στο περιβάλλον. 
  • η εκμάθηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η βιοτεχνολογία για την αντιμετώπιση προβλημάτων της φυτικής παραγωγής με γνώμονα την κλιματική αλλαγή και κατά συνέπεια στην παραγωγή τροφίμων. 
  • η γνωριμία με τις νέες τεχνικές και τα πλέον πρόσφατα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας και τις εφαρμογές τους στη γεωργία και στο περιβάλλον. 

Επίσης, σκοπός της ενότητας είναι οι καταρτιζόμενοι να κατανοούν την ανάγκη για αξιολόγηση κινδύνων και θέσπιση σχετικής νομοθεσίας.